233. Singer Laren 2.0

Het Singer Museum in Laren is vernieuwd. Ze zijn bezig met de laatste loodjes. En juist op dit moment komt het bericht dat ze opnieuw aan het verbouwen slaan.

Kennelijk hebben we inmiddels zoveel afwasborstels bij Blokker gekocht dat daarvan nu een hele nieuwe museumvleugel kan worden opgetrokken. Speciaal om de Blokker-kunstcollectie als schenking van een dak te voorzien.
Het nieuws is kakelvers en in de museumtuin stort een cameraploeg zich op ons aller ‘Oom Kunst’ Henk van Os en zijn zoon, de directeur van Singer.

Van Os 2x.L
Van Os Sr. & Jr. voor de plek van de toekomstige ‘Blokker-vleugel’.


Ondertussen bewonder ik het nieuwe dat er nu al is. De conclusie: heel geslaagd. In zoverre heb ik een speciale band met dit museum dat ik er vlakbij ben opgegroeid. Daarom voelde de diefstal van een aantal beelden uit de tuin bijna als een persoonlijk verlies. Het bekende beeld ‘De Denker’ van Rodin werd teruggevonden, maar wel in dramatisch toegetakelde toestand. Resultaat: het meest aangrijpende kunstwerk dat ik ooit zag. Veranderd in een co-productie van een koperdief en een kunstenaar. Ik hield destijds een pleidooi om het zo te laten, gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Op deze site te lezen in de vorm van DENKEREN.
Het mocht niet baten. Heel jammer. De Denker zit er inmiddels weer bij net als alle andere die er op de wereld bestaan. Alleen dan nu boven ‘grijphoogte’.

Camera.M
Een camera waakt discreet…


Je kijkt ernaar en treurt om wat door restauratie verloren ging.
Maar ineens sprong mijn hart op, bij het zien van een grote foto. Ergens op een zijmuur, maar toch. Gelukkig heeft men besloten alsnog een ‘souvenir’ ten toon te stellen van het drama van toen.

Denker.L
‘Wat is mij overkomen?!’

krabbel

SINGER VARIA

– Niet alleen Els Blokker heeft meer kunst dan muren. Hetzelfde geldt voor John Fentener van Vlissingen. Van werken uit zijn collectie is tot 27 mei 2018 een aparte tentoonstelling ingericht.
Twee Wow!-werken springen eruit:
De Eng, pointillisme à la Hart Nibbrig
Dora Maar, een tekening van Picasso

– Ook de Singer-theaterzaal is vernieuwd. Mijn onvergetelijke herinneringen uit de oude:

* De vertoning van Tati’s film ‘Jour de Fête’, tijdens een kinderfeestje.

* De pianist Stefan Askenase, die een weergaloos gebaar ontwikkelde om het publiek te laten weten wanneer ze mochten klappen.

* De pianist George van Renesse, die een staande ovatie onderbrak met de mededeling:
Als u dacht dat dit mooi was, dan vergist u zich‘.
Waarna hij een collecte startte voor een nieuwe vleugel.

– Waar of niet, het is te mooi om niet te vermelden: de koperdieven zouden zijn gevonden doordat ze de beelden meenamen, maar op de plaats delict ook iets achterlieten: een uitdraai van Google Maps met daarop de route van hun huis naar de buit.

www.singerlaren.nl

N.B.
Uit eigen ervaring: laat bij het museum niets kostbaars (zichtbaar) achter in je auto.

TERZIJDE
De verbluffende, plotselinge toenadering tussen de Korea’s richt de aandacht opnieuw op de film The Net, besproken op deze site.
Hopelijk mag ook die film ooit worden bijgezet in de reeks ‘IJzingwekkende Souvenirs’. Maar: eerst zien, dan geloven.