320. Pandemie

Hoe voorkom je een pandemie? Niet. Denk ik.

Kijk alleen maar eens hoeveel hygiëne er nodig is om verspreiding van gewone verkoudheidsvirussen te voorkomen. Dat zijn meestal degene die ons treffen als we zeggen/denken dat we griep hebben.
Neem alleen al het fenomeen ‘de zakdoek’. Het is een van de dingen waardoor buitenaardse wezens, als ze ons ooit zien, zullen denken dat we gek zijn. Naast snelwandelen en hink-stap-springen.
De zakdoek is een ding waarin we onze neus snuiten, waarna we het, echt waar, weer in onze broekzak stoppen. Omdat-ie nog niet ‘af’ is. Die stoffen dingen helemaal. Die gaan schier eindeloos mee. En iedere keer besmet je je handen erdoor, die daarna deurknoppen besmetten, supermarktkarretjes en wat al niet.

 

 

Deurkruk.L

Mooier kan virusverspreiding er niet uitzien.

Maar de moderne tijd heeft een nieuwe, curieuze term bedacht: de ‘snuitbeurt’. Om verspreiding van besmetting te voorkomen mag elke papieren zakdoek maar één snuitbeurt meegaan. Daarna moet je ‘m weggooien, je handen (goed!) wassen en afdrogen met iets dat je daarna ook weggooit.
Maar wie doet dat? Zeker Nederlanders niet zoals ik, als we denken dat iets langer mee kan gaan voor we iets nieuw hoeven te kopen.
Terwijl de meeste besmetting zich verspreidt via handcontact. Daarom is het verbluffend dat de griepbrochure van het Ministerie voor Volksgezondheid aanraadt bij het hoesten en niezen je ‘hand of een zakdoek’ voor je mond te houden. Je hand natuurlijk nooit! Je elleboog.
Al eerder op deze site heb ik gesteld dat je er helemaal geen punt van moet maken als iemand je geen hand wil geven, omdat je een vrouw bent of waarom dan ook. Geen hand? Prima. Graag.
Aan de andere kant is het in contact komen met allerlei vreemde beestjes helemaal niet zo erg. Goed voor de weerstand. Het is ook maar de vraag hoe erg een pandemie eigenlijk is. Bosbranden zijn ook nuttig, eens in de zoveel tijd, bij wijze van onderhoud. Het ruimt op. Net zo, kunnen virussen de mensheid ‘bijpunten’ als ze vooral de oudsten en zwaksten fataal worden.
Misschien zou je zelfs kunnen zeggen:

Sommige virussen zijn gezond.


krabbel

TERZIJDE

Het voornaamste voordeel van een mondkapje is dat je daardoor niet met je vingers in je neus of mond zit.

Mondmaskers die echt effectief zijn tegen besmetting via de lucht, zijn bij het ademen te vermoeiend voor gebruik in het dagelijks leven.

Verkoudheid of griep?
Zelf hanteer ik:
Begint het in je keel of neus? Dan is het geen griep.
Begint het met koorts? Dan is het misschien griep.


Echte griep is serieus. In Amerika, bijvoorbeeld, eiste het griepseizoen 2018-2019 61.000 slachtoffers.
Het Nederlandse gemiddelde ligt rond de 2.000 per seizoen.
Vrijwel allemaal 60+.

De ziekte als gevolg van het jongste coronavirus heet COVID-19.

Bijwerking: mensen van Chinese afkomst zijn onderwerp van belediging door autochtonen met de aandoening IQ-19.