302. Eendracht

Trouwe volgers van deze site zijn er vertrouwd mee: de ondergang van het cruiseschip Costa Concordia.

Ik weet niet of er een ranglijst bestaat van ‘Meest Onnodige Rampen’, maar zo ja, dan zou die van de Concordia daarin hoog scoren. Het schip moest door een gaatje van een kilometer of tien en zag toch kans aan één van de randen ervan een rots te raken. Het gevolg van een even onverantwoordelijke als onnodige koersverandering. Een ideetje van de kapitein. Hij speculeerde erop dat het met dat ideetje wel los zou lopen. Foutje.

ccn.l

De kosten van de bouw van zijn schip bedroegen iets minder dan een half miljard euro, de kosten van de ramp kwamen daar torenhoog bovenuit. In geld. Daarbij kwamen nog tientallen doden, gewonden, en andere rampspoed. De kapitein probeerde nog deels de schuld te geven aan de roerganger, maar hij zit nu in de cel.

Concordia betekent ‘eensgezindheid, harmonie’. Het schip met die naam was een ode aan de eenheid van Europa. Ieder van de dertien (!) dekken had de naam van een land van de Europese Unie. Dek 1 droeg de naam ‘Olanda’. Dek 6 was ‘Gran Bretagna’.
Een paar jaar geleden was de kapitein van dat Groot Brittannië een zekere David Cameron. In plaats van zelf de koers te bepalen, gaf hij die in handen van de opvarenden van zijn schip. Erop speculerend dat dat wel los zou lopen. Foutje. Al probeert hij nu de grootste schuld te geven aan de kapiteins na hem, die hij onverantwoordelijk gedrag verwijt.

Trouwe volgers van deze site zijn ook vertrouwd met een door mij graag geciteerde, oeroude spreuk:

‘Er zou nooit meer oorlog komen als mensen alle variabelen zouden overzien’.

Mensen denken daarentegen: ‘Als nu maar dit ene ding verandert, dan zijn we daarna gelukkig’. Zonder inzicht in wat er door die ene verandering aan andere dingen gaat schuiven.

Was de ondergang van de Costa Concordia een slecht voorteken voor de Europese Unie?
Aan het idee van ‘Concordia’ ligt het niet. Ga maar naar Utrecht:

eenheid.L

Eendracht doet kleine zaken groeien‘ staat er, in de stad waar ooit de Unie van Utrecht tot stand kwam. We verenigden ons en werden daardoor sterker. Eendracht maakt macht.
Maar onze eenheid kwam er niet spontaan. Er was een gemeenschappelijke vijand voor nodig.
Ook het streven naar een Europese gemeenschap kwam er onder druk, na een oorlog. Die is nu (te) lang geleden, waardoor er een nieuw gemeenschappelijk gevaar de kop op steekt. Nou ja, nieuw…
Het is weer die oude bekende: tweespalt.

En waar staan we nu? Daarvoor kunnen we wéér naar Utrecht:

stoeln.m

 

krabbel

TERZIJDE
De Unie van Utrecht dateert van 1579.

Voor het evenwicht
De Latijnse Eendracht-spreuk heeft oorspronkelijk nog een tweede deel:
,
discordia maximae dilabuntur / , tweedracht doet het grootste ten onder gaan.

Zie voor de Concordia, het schip, het lijvige dossier op deze site.

Na de ramp werd er zowaar in Nederland een opera door geboren.

Het wachten is nu op ‘Brexit – The Opera’.
Met daarin het dan ont-Verenigd Koninkrijk?